Οι φρονιμίτες σίγουρα δεν σας κάνουν πιο έξυπνους ή σοφότερους. Ωστόσο, μπορούν να σας προκαλέσουν σοβαρούς πονοκεφάλους εάν δεν του δώσετε τη δέουσα προσοχή. Προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν πρέπει να εξαχθούν ή όχι, ποιες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν εάν αγνοήσετε ορισμένα συμπτώματα, τι περιλαμβάνει μια επέμβαση εξαγωγής και πώς αναρρώνετε μετά από μια τέτοια παρέμβαση.
Σχετικά με τους φρονιμίτες - τι είναι, πότε βγαίνουν, ποιος είναι ο ρόλος τους Ο γνωστός σε όλους μας φρονιμίτης είναι ο τρίτος γομφίος και εμφανίζεται στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της γνάθου. Αυτοί οι γομφίοι χρειάζονται χώρο για να ανατείλουν κανονικά. Αυτός είναι και ο λόγος που ανατέλλουν σε μεγαλύτερη ηλικία από τα άλλα μόνιμα δόντια, δηλαδή όταν έχουν αναπτυχθεί πλήρως η άνω και κάτω γνάθος. Γενικά, οι φρονιμίτες ανατέλλουν μεταξύ 17 και 21 ετών. Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, υπάρχει η περίπτωση ενός αγοριού που σε ηλικία 9 ετών έκανε την πρώτη εξαγωγή φρονιμίτη, ενώ ένας 94χρονος άνδρας ανακάλυψε, μετά από έλεγχο, ότι οι φρονιμίτες του είχαν αρχίσει να ανατέλλουν. Κανονικά υπάρχουν τέσσερις τέτοιοι γομφίοι, δύο άνω και δύο κάτω, ο ρόλος τους είναι η μάσηση, η κοπή και η σύνθλιψης της τροφής που καταναλώνεται. Υπάρχουν, ωστόσο, άνθρωποι που δεν έχουν τέσσερις φρονιμίτες, αλλά μόνο 1 ή 2. Οι γομφίοι αυτοί είναι χρήσιμοι μόνο εάν αναπτύσσονται σωστά και είναι υγιείς. Διαφορετικά μπορεί να οδηγήσουν σε ασθένειες των ούλων, μπορούν να προκαλέσουν βλάβη σε άλλα δόντια και άλλα προβλήματα, καταστάσεις στις οποίες απαιτείται εξαγωγή.
Αιτίες για τις οποίες πρέπει να αφαιρεθεί ένας φρονιμίτης Τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στην περίπτωση των δοντιών αυτών σχετίζονται, ειδικότερα, με τη θέση στην οποία αναπτύσσονται και τον τρόπο με τον οποίο ανατέλλουν. Από αυτή την άποψη, οι ακόλουθες καταστάσεις είναι σοβαροί λόγοι για τους οποίους η εξαγωγή είναι υποχρεωτική: -Ελλιπής/Μερική ανατολή (μέρος του δοντιού παραμένει στα ούλα). Επειδή ακριβώς βρίσκεται στο πίσω μέρος του στόματος, είναι δύσκολο να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, και το βούρτσισμα δεν είναι επίσης εύκολο. Μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες των ούλων και άλλες στοματικές λοιμώξεις. -Δεν έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν. Όταν οι φρονιμίτες δεν έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν κανονικά, σπρώχνουν στους γομφίους δίπλα στους οποίους μεγαλώνουν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λεγόμενα φθαρμένα δόντια ή ακόμη και σε βλάβη στους γομφίους που βρίσκονται κοντά. Η θεωρία ότι οι φρονιμίτες στραβώνουν τα δόντια και προκαλούν συνωστισμό έχει πλέον καταρριφθεί.
Συμπτώματα Η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστά την εξαγωγή αυτών των δοντιών εάν εμφανιστούν ορισμένα συμπτώματα στην περιοχή, όπως: -πόνος στα ούλα
-περιστεφανίτιδα (Πατήστε ΕΔΩ για να μάθετε περισσότερα) -ούλα που ματώνουν -κύστες, πρήξιμο στην περιοχή -επανειλημμένες λοιμώξεις των μαλακών ιστών πίσω από τον φρονιμίτη -βλάβη στα κοντινά δόντια. -εκτεταμένη τερηδόνα
Η διαδικασία εξαγωγής Η εξαγωγή είναι μια χειρουργική διαδικασία για την αφαίρεση ενός ή περισσότερων δοντιών. Οι περισσότερες τέτοιες παρεμβάσεις δεν συνεπάγονται υψηλούς κινδύνους ή μακροπρόθεσμες επιπλοκές, αλλά εξαρτώνται πολύ από την τεχνική που χρησιμοποιείται. Ωστόσο, στην περίπτωση των έγκλειστων δοντιών, μπορεί να χρειαστεί τομή και αφαίρεση του οστού. Οι επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν είναι λοιμώξεις που προκαλούνται από μικρόβια ή υπολείμματα τροφών που δεν καθαρίζονται σωστά, βλάβη στα γειτονικά δόντια και νεύρα. Η διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το δόντι και το βαθμό δυσκολίας της χειρουργικής παρέμβασης.
Επομένως, οι φρονιμίτες σαν δόντια απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Αυτό συμβαίνει επειδή έχουν δύσκολη θέση μέσα στο στόμα και δεν μπορείτε να ελέγξετε εύκολα τον καθαρισμό τους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να πηγαίνετε τακτικά στον οδοντίατρο, προκειμένου να αποφύγετε τυχόν επιπλοκές και εάν ωστόσο έχετε φτάσει στη φάση της εξαγωγής, ακολουθήστε τις συμβουλές του χειρουργού οδοντιάτρου, ώστε να μπορέσετε να αναρρώσετε το συντομότερο δυνατό.
Comments