top of page
Γενική Οδοντιατρική

Γενική Οδοντιατρική

Σφραγίσματα

Αν έχει περάσει καιρός, 10 ή περισσότερα χρόνια, από τότε που χρειαστήκατε ένα σφράγισμα, μπορεί να εκπλαγείτε όταν ανακαλύψετε ότι πολλά έχουν αλλάξει. Οι οδοντίατροι δεν χρησιμοποιούν πλέον τα κλασσικά "μαύρα" σφραγίσματα . Αντίθετα, χρησιμοποιείται μια σύνθετη ρητίνη στο χρώμα των δοντιών. Γιατί η αλλαγή; Κάθε οδοντίατρος έχει το δικό του σκεπτικό για τη μετάβαση από το αμάλγαμα στη σύνθετη ρητίνη. Τα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη είναι εξίσου καλά με αυτά του αμαλγάματος, αλλά εκεί που υπερτερούν είναι το γεγονός ότι φαίνονται φυσικά. 

Με την πάροδο του χρόνου καθώς το μέταλλο (αμάλγαμα) εκτίθεται σε διαφορετικές θερμοκρασίες, διαστέλλεται και συστέλλεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται ρωγμές στο δόντι και στα γύρω δόντια. Ένα ραγισμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει πόνο και να είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στην τερηδόνα. Σε μια προσπάθεια να προστατευτεί η στοματική υγεία του ασθενούς και να αποφευχθεί η καταστροφή των δοντιών, οι οδοντίατροι έκαναν τη μετάβαση στα σφραγίσματα από σύνθετη ρητίνη που δεν έχουν μεταβολές στο μέγεθός τους. Αυτό σημαίνει ότι το δόντι που χρειάζεται σφράγισμα αλλά και τα γύρω δόντια δεν υφίστανται καμία ζημιά. Τα σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης απαιτούν λιγότερα ραντεβού και έτσι μπορούν να ολοκληρωθούν σε λίγα μόνο λεπτά ανάλογα με το πόση τερηδόνα υπάρχει στο δόντι. Μετά την τοποθέτηση ενός σφραγίσματος ρητίνης, ουσιαστικά δεν υπάρχουν περιορισμοί. Οι ασθενείς μπορούν να φάνε ό,τι θέλουν χωρίς να χρειάζεται να ακολουθούν αυστηρές οδηγίες.

Μερικοί από τους άλλους λόγους για τους οποίους κάναμε τη μετάβαση από σφραγίσματα αμαλγάματος σε σφραγίσματα σύνθετης ρητίνης περιλαμβάνουν:

  1. Λιγότεροι λεκέδες: Τα σφραγίσματα αμαλγάματος συχνά διέρρεαν με αποτέλεσμα το δόντι και τα κοντινά δόντια να αποκτούν μαύρο ή καφέ χρώμα που δεν μπορούσε να αφαιρεθεί (amalgam tattoo).

  2. Λιγότερο τρόχισμα: Οι ρητίνες μπορούν να τοποθετηθούν χωρίς να απαιτείται ο οδοντίατρός σας να τροχίσει υγιή τμήματα των δοντιών σας. Αυτό ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει κατά την παρασκευή κοιλότητας για σφράγισμα αμαλγάματος.

  3. Τα σφραγίσματα με αμάλγαμα μπορεί να σας κάνουν να εκτεθείτε σε υψηλές ποσότητες υδραργύρου που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας σε αντίθεση με αυτά της σύνθετης ρητίνης που δεν ενέχουν τέτοιου είδους κίνδυνο.

*Στο Οδοντιατρείο μας χρησιμοποιούμε μόνο ρητίνες της Γερμανικής εταιρίας VOCO. 

Απονευρώσεις

Όλες οι απονευρώσεις γίνονται μηχανοκίνητα με τη χρήση μοτέρ ενδοδοντίας κάνοντας την όλη διαδικασία γρηγορότερη και το ποσοστό επιτυχίας μεγαλύτερο. Συνήθως και ανάλογα με τη δυσκολία του περιστατικού, μια απονεύρωση μπορεί να διαρκέσει 2-3 ραντεβού μαζί με την τελική αποκατάσταση στην περίπτωση που μιλάμε για απλό σφράγισμα.

Η χρήση του Laser στην ενδοδοντική θεραπεία και τα οφέλη αυτής, είναι πλέον κοινώς αποδεκτά. Στο Οδοντιατρείο μας, όλοι οι ριζικοί σωλήνες κατά το τελικό στάδιο της απονεύρωσης και πριν γίνει η τελική έμφραξη, αποστειρώνονται με τη χρήση του Laser σκοτώνοντας έτσι έως και 1000 φορές περισσότερα μικρόβια, αυξάνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητες επιτυχίας.

*Σε ένα δόντι στο οποίο έχει γίνει ενδοδοντική θεραπεία, γίνεται πάντα σύσταση για αποκατάσταση με Στεφάνη ολικής κάλυψης (θήκη) έτσι ώστε να προστατευτεί από τυχόν κατάγματα.

Επικοινωνία

Smile with Confidence

  • Facebook
  • LinkedIn
  • Instagram
bottom of page