top of page
Αναζήτηση
  • aikaterinimara

Laser: Άφθες και ο επιχείλιος έρπητας

Έγινε ενημέρωση: 9 Αυγ 2021

"Aντιμετώπιση της άφθας και του επιχείλιου έρπητα με Laser. Ένας σύγχρονος, εύκολος και ανώδυνος τρόπος άμεσης εξάλειψης των βλαβών και του πόνου"


Οι άφθες και ο επιχείλιος έρπητας είναι δύο από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα στη στοματική μας κοιλότητα. Η εμφάνιση τους συνήθως συνοδεύεται με πόνο, δυσκολία στην ομιλία καθώς επίσης, στην περίπτωση του έρπητα, με αισθητικό πρόβλημα.


Τί είναι όμως η άφθα και ο επιχείλιος έρπητας;




Η άφθα, που ονομάζεται επίσης αφθώδες έλκος, είναι μικρές βλάβες που αναπτύσσονται στους μαλακούς ιστούς του στόματος. Σε αντίθεση με τον έρπη, οι άφθες δεν εμφανίζονται στην επιφάνεια των χειλιών και δεν είναι μεταδοτικές. Μπορεί να εμφανίζεται μεμονωμένη, ή σε ομάδες (πολλαπλές άφθες) καθώς επίσης και σαν αφθώδης στοματίτιδα. Συνήθως εντοπίζεται στο εσωτερικό μέρος των χειλέων και των παρειών (μάγουλων), στα ούλα και στη γλώσσα. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι το κάψιμο ή τσούξιμο στην περιοχή, πόνο και δυσκολία στο φαγητό, τα οποία συνήθως διαρκούν 1-2 εβδομάδες. Ανατρέχοντας κανείς στη βιβλιογραφία, δε θα μπορέσει να βρεί την ακριβή αιτιολογία της η οποία παραμένει ακόμη και σήμερα άγνωστη. Έχει παρατηρηθεί όμως πως ορισμένοι παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με την εμφάνιση της, όπως είναι το άγχος και το στρες, ορμονικές διαταραχές, τραυματισμοί του βλεννογόνου, έλλειψη βιταμίνης Β, σιδήρου και φολλικού οξέως, γαστρεντερικές διαταραχές και γενικά πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Αφού θα κάνει τον κύκλο της (1-2 εβδομάδες) και θα περάσει, έχει την ιδιότητα να υποτροπιάζει μετά από κάποιο χρονικό διάστημα (συνήθως 3-4 μήνες). Η θεραπεία της άφθας μέχρι σήμερα ήταν συμπωματική και συνήθως περιλάμβανε τη χρήση αλοιφών με αναλγητική δράση, στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης, και gels, χωρίς να προσφέρουν ουσιαστική θεραπεία.





Ο επιχείλιος έρπητας από την άλλη μεριά, είναι μια μόλυνση που οφείλεται σε ιό, ο οποίος μεταδίδεται με δερματική επαφή και παραμένει στον οργανισμό ολόκληρη τη ζωή. Ο ιός ο έρπητα έχει δύο τύπους, ο ιός τύπου 1 (HSV 1) και ο ιός τύπου 2 (HSV 2). Ο επιχείλιος έρπητας οφείλεται στον ιό τύπου 1 και είναι μια πολύ συχνή ίωση καθώς περίπου το 90% του πληθυσμού είναι φορείς. Μελέτες έχουν δείξει οτι ο ιός μεταδίδεται στην παιδική ηλικία μέσω του φιλιού αλλά η μετάδοση μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μετά από 2 με 3 το πολύ εβδομάδες απο τη στιγμή που κάποιος έρθει σε επαφή με τον ιό. Τις περισσότερες φορές ο ασθενής κατά την πρώτη επαφή με τον ιό, δεν έχει συμπτώματα και για αυτό είναι δύσκολο να εξακριβωθεί πότε ακριβώς έγινε η έκθεση στον ιό. Μπορεί επίσης το άτομο που μετέδωσε τη μόλυνση να μην ήξερε ότι ήταν φορέας του ιού. Η εκδήλωση του έρπητα γίνεται συνήθως με την εμφάνιση πολλών φυσαλίδων, που μέσα σε λίγες μέρες εξελίσσονται σε επώδυνες ελκωτικές βλάβες.


Η σύγχρονη αντιμετώπιση της άφθας και του έρπητα:

Τα οδοντιατρικά Laser, μπορεί να μην είναι ακόμα ευρέως πολύ γνωστά στη χώρα μας, δεν παύουν όμως να αποτελούν μια πραγματικότητα για μερικούς οδοντιάτρους που έχουν επενδύσει σ αυτά και πλέον αποτελούν την καθημερινότητα στα ιατρεία μας. Δεν χρειάζεται η χρήση αναισθησίας, ενώ τα αποτελέσματα, λόγω της καλύτερης και ταχύτερης αναπλαστικής δράσης των Laser (κολλαγονογέννεση), είναι πιο γρήγορα, πιο ουσιαστικά και πιο μόνιμα από τις αντίστοιχες συμβατικές μεθόδους και φαρμακευτικές αγωγές. Παρ’ όλο που τόσο η άφθα, όσο και ο επιχείλιος έρπης είναι επώδυνες παθήσεις, η χρήση του Laser όχι μόνο δεν προκαλεί πόνο, αλλά εξαφανίζει και τον πόνο που προϋπήρχε. Το tip του Laser δεν ακουμπά επάνω στη βλάβη, παραμένει σε μια απόσταση αρκετών χιλιοστών από αυτήν και ο ασθενής απλώς ακούει τους παλμούς του Laser και πολύ σπάνια αισθάνεται μερικά πολύ απαλά «τσιμπηματάκια». Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Το μόνο που έχει να κάνει ο ασθενής είναι για 1-2 ημέρες να αποφεύγει τα αλμυρά και ξινά φαγητά για να βοηθήσει στην επούλωση. Μετά το πέρας 2 ημερών, συνήθως δεν υπάρχει κανένα σημάδι της βλάβης. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μετά από την επέμβαση με το Laser, η βλάβη θα κάνει πολύ περισσότερο καιρό να υποτροπιάσει, δηλαδή η μέθοδος αυτή έχει πιο μόνιμα αποτελέσματα από τις άλλες καθώς μειώνει το υιικό φορτίο που υπάρχει στον οργανισμό.


108 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Commentaires


bottom of page